Τηλέφωνο. 0030 210 66 14 140
Κινητό. 0030 6944 370 415
Email: info(at)drlouloudis.gr

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς θα καταλάβω αν έχω πάθει ρήξη τυμπάνου και πώς πρέπει να την αντιμετωπίσω;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Η ρήξη του τυμπάνου, είναι ένα μονοπάτι, που ο δύτης θα πρέπει να αποφύγει να βαδίσει. Όχι μόνο γιατί θα τον βγάλει αναπόφευκτα εκτός νερού για ικανό χρονικό διάστημα, που συνήθως ξεπερνά τις 40 ημέρες. Το χειρότερο είναι, πως εμπεριέχει πάντα ένα μικρό, αλλά υπαρκτό κίνδυνο, να μας πετάξει μόνιμα στα αποδυτήρια και να κοιτάμε σκηνές ψαρέματος μόνο στα DVD του ΒΥΘΟΥ.

Η δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, είναι στην πράξη η δημιουργία μιας μόνιμης τρύπας στο τύμπανο, που μέσω αυτής θα γεμίζει νερό το μεσαίο αυτί μας, κάθε φορά που θα βυθίζουμε το κεφάλι μας στο νερό ή ακόμα και κάθε φορά που θα θέλουμε να λουστούμε. Αυτό θα μας οδηγεί σε φλεγμονή, με πόνο και εκροή πύου από το αυτί, που θα μας αναγκάζει να παίρνουμε μακροχρόνιες αγωγές, για να αποφύγουμε τα χειρότερα (μηνιγγίτιδες, εγκεφαλίτιδες, εγκεφαλικά αποστήματα, παραλύσεις του νεύρου που κινεί τους μυς του προσώπου μας και άλλα φρικτά, που ούτε να τα σκεφτούμε δεν θέλουμε).

Το καλό νέο είναι πως οι επιπλοκές αυτές είναι σπανιότατες και το ακόμα καλύτερο, πώς η ρήξη του τυμπάνου, στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, θα επουλωθεί αυτόματα, αρκεί να την αντιληφθούμε έγκαιρα και να ακολουθήσουμε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, για να αφήσουμε τη φύση ανεμπόδιστη να επιτελέσει το έργο της. Πώς θα καταλάβουμε όμως, εάν το τύμπανό μας έχει όντως τρυπήσει;

Η τυμπανική μας μεμβράνη έχει άφθονα αισθητικά νεύρα στην επιφάνειά της, γι’αυτό και διαμαρτύρεται έντονα αν την ακουμπήσουμε κατά λάθος, όπως π.χ. με μια μπατονέτα, της οποίας η χρήση, παρεμπιπτόντως, απαγορεύεται αυστηρά. Άρα το σχίσιμο της μεμβράνης, μπορεί να συνοδεύεται από πόνο. Ο πόνος όμως , αφενός συναντάται και σε άλλες καταστάσεις που αφορούν το αυτί, αφετέρου μπορεί και να λείπει, αν το σχίσιμο είναι μικρό και δεν συναντά στη διαδρομή του κάποιο αισθητικό νευράκι για να το τραυματίσει, μπορεί όμως και να λείπει λόγω της άμβλυνσης της αισθητικότητας, που προκαλεί η διαβροχή και το φούσκωμα της εξωτερικής επιφάνειας του τυμπάνου, μετά από πολύωρη επαφή με το νερό. Επομένως ο πόνος, είναι ένα ικανό, αλλά όχι αναγκαίο σύμπτωμα, για να θέσουμε τη διάγνωση της ρήξης του τυμπάνου. Το τύμπανο έχει επίσης άφθονα αγγεία. Αν η γραμμή της ρήξης συναντήσει κάποιο από αυτά, τότε μπορεί να προκύψει μια αιμορραγία, από μικρή έως εντελώς ασήμαντη, συνήθως όμως το σύμπτωμα αυτό απουσιάζει. Άρα στερούμαστε ακόμα ένα διαγνωστικό βοήθημα.

Η απώλεια της ακοής ( μπούκωμα του αυτιού ) που θα προκύψει ως επακόλουθο της ρήξης, είναι ευθέως ανάλογη του μεγέθους της τρύπας που θα δημιουργηθεί, άρα σε μια μικρή, γραμμοειδή ρήξη, που είναι ο κανόνας στην πλειονότητα των περιπτώσεων, ούτε αυτό το σύμπτωμα θα είναι παρόν, για να μας οδηγήσει στη διάγνωση.

Με τον ίδιο τρόπο, η εμφάνιση ζάλης από την αθρόα είσοδο νερού στο μεσαίο μας αυτί και την ψύξη του σύστοιχου λαβυρίνθου, μπορεί να εμφανιστεί μόνο σε περιπτώσεις μεγάλων διατρήσεων και σχετικά χαλαρής κουκούλας ή απουσίας της. Η επακόλουθος φλεγμονή του αυτιού από την είσοδο νερού και μικροβίων, θα αργήσει λίγα 24ωρα να εμφανιστεί, προδίδοντας την παρουσία της με πόνο, μπούκωμα του αυτιού και ωτόρροια, τότε όμως, είναι συνήθως αργά.

Μας άγχωσες τώρα, γιατρέ μου, θα μου πείτε και θα΄χετε και δίκιο. Ηρεμήστε όμως και δεν το΄χω σκοπό να κάνω για πολύ το δικηγόρο του διαβόλου. Υπάρχει μια εύκολη δοκιμασία, απόλυτα αξιόπιστη, που σφραγίζει με τελεία και παύλα τη διάγνωση της ρήξης. Βάζουμε τα δαχτυλάκια στη μυτούλα μας, κάνουμε μια προσπάθεια εξίσωσης ( ΣΤΗΝ ΞΗΡΑ!!) Και τότε θα ακούσουμε, όχι μόνο εμείς, αλλά και οι δίπλα μας, τον αέρα να βγαίνει σφυρίζοντας θριαμβευτικά, καθώς εγκαταλείπει παράνομα την λάθος τρύπα.

Προσοχή, μην μπείτε στον πειρασμό να κάνετε το τεστ αυτό στη θάλασσα, για να θαυμάσουν όλοι τον άνθρωπο που βγάζει μπουρμπουλίθρες από το αυτί του. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα προκαλέσετε επιπροσθέτως μια μόλυνση, που ίσως και να μπορούσε να είχε αποφευχθεί.

Άπαξ και η ρήξη έχει συμβεί, καλό είναι να την θεωρήσουμε μολυσμένη και να αρχίσουμε να την αντιμετωπίζουμε. Ένας ειδικός, θα μπορέσει να εκτιμήσει την έκτασή της και να καταστρώσει τη στρατηγική για το χειρισμό της. Η επαφή του αυτιού μας με το νερό θα πρέπει να σταματήσει άμεσα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την κατάδυση, που πρέπει να διακοπεί ολοσχερώς, αλλά και την επιφανειακή κολύμβηση και το λούσιμο ακόμα, που θα πρέπει να γίνονται με πολλή προσοχή και μόνο αφού έχουμε φράξει στεγανά τον σύστοιχο έξω ακουστικό πόρο, με ένα βαμβάκι βρεγμένο με λάδι και στραγγιγμένο καλά ή με βαζελίνη ή τέλος με μια ωτασπίδα που θα πάρουμε από ένα φαρμακείο.

Η τελευταία, μετά τη χρήση της θα πρέπει να απορρίπτεται και να μην επαναχρησιμοποιείται, γιατί τα μικρόβια που μένουν στην επιφάνειά της πολλαπλασιάζονται, όταν την αφήνουμε στο κουτάκι της και είναι αυτή που θα μας μολύνει σε ενδεχόμενη νέα εφαρμογή.

Κάνουμε ρινοπλύσεις με φυσιολογικό ορό και χρησιμοποιούμε κάποιο ρινικό αποσυμφορητικό, ενώ αποφεύγουμε τελείως τη δοκιμασία εξίσωσης, παρά μόνο για μία δεύτερη φορά, για να βοηθήσουμε το γιατρό μας να εντοπίσει τη εστία της διατρήσεως, που μπορεί να είναι δυσδιάκριτη λόγω μεγέθους, θέσεως ή ελλιπούς εμπειρίας.

Παίρνουμε ένα αντιβιοτικό ευρέος φάσματος, για τουλάχιστον 10 μέρες, για να καταπολεμήσουμε την ενδεχόμενη φλεγμονή. Αν παρόλη τη λήψη αντιβιοτικού, το αυτί μας αρχίσει να τρέχει, αυτό σημαίνει πως η φλεγμονή δεν ελέγχεται αποτελεσματικά και τότε χρειάζεται άμεση επικοινωνία με το γιατρό μας, αλλιώς φλερτάρουμε σοβαρά με τη χρόνια μέση ωτίτιδα και την δια βίου αποχή από τα υγρά σπορ.

Η επιστροφή στη θάλασσα ή την πισίνα και το χωρίς προφυλάξεις βρέξιμο του αυτιού μας, είναι κάτι που θα αποφασίσει ο ειδικός που παρακολουθεί την πορεία της επούλωσής μας. Φανείτε συνετοί και ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες και το χρονοδιάγραμμα του εξειδικευμένου σε θέματα κατάδυσης ιατρού.

Μην απογοητευτείτε αν κάποιος υπερβολικά προσεκτικός και λιγότερο εξοικειωμένος σε θέματα κατάδυσης ιατρός σας παροτρύνει αβασάνιστα να εγκαταλείψετε το χώρο.

Μην υποτιμήσετε την κατάσταση όμως και παρασυρθείτε από την πανίσχυρη , το δίχως άλλο επιθυμία σας, να παίξετε στο βυθό με τα άλλα παιδάκια, τώρα που είναι καλοκαίρι και έχουμε την άδειά μας και είμαστε και στον τέλειο ψαρότοπο, με την ιδανική παρέα και όλα τα άλλα να φαντάζουν ιδανικά.

Άς είμαστε καλά και η ζωή θα μας δώσει πολλά καλοκαίρια ακόμα και πολλές πολλές ευκαιρίες για ονειρεμένες βουτιές.